Zoekinstructies ouderparen

 
Vlag van Limburg

Met dit zoekscherm is het mogelijk om naar ouderparen te zoeken, zoals die in diverse akte types genoemd worden. Dit kan dus zowel bij dopen, huwelijk of overlijden zijn. Zowel bij kerkelijk als burgelijke bronnen.
Vul maar eens bij standaardnaam vader Marchal in, en bij standaardnaam Moeder Dirks in.En klik op zoek.

 

 

 

 

 

 

 

Van boven naar beneden de volgende selectie mogelijkheden.

De periode kunt u achter Feit datum beperken; bijvoorbeeld van 1700 tot 1701. U mag ook beperken met één datum. Vul 1600 in het veld na tot in, en voor tot niets invullen, geeft als resultaat, alles van voor 1600.

Voorvoegsel , staat voor de familienaam, bijvoorbeeld van, van der etc.

Familienaam zonder de voorvoegsels, bijvoorbeeld Mulken

Voornaam spreekt voor zich. De voornaam wordt in alle voornaam velden gezocht.
De vorige 3 selektie velden hebben de mogelijkheid om op het veld is gelijk aan te klikken
U ziet dan de mogelijkheid om ook te kiezen voor "Start met" of voor "bevat".


(8922) Standaardnamen zijn gekozen namen. Er is een zo eenvoudig mogelijke variant gekozen. Bijvoorbeeld Dirks. Bij het zoeken worden dan alle verschillende schrijfwijzen mee genomen. Zoek maar eens op Dirks.
Het zelfde verhaal geldt voor de (901) standaard voornamen. Kies maar eens voor Johannes

In het veld feit tekst kunt u een tekst invullen die in alle tekstvelden van een feit worden gezocht. Vul maar eens verdronken in.

Heeft u de keuzes gemaakt klik op Zoek. U keuze wordt altijd beperkt tot de eerste 10000 personen
U kunt alle mogelijke combinaties van zoekcriteria gebruiken. Het kan zijn, dat u zover bent gegaan dat in het volgende scherm er geen of te weinig resultaten zijn. Klik daar dan op het Zoek symbool loep symbool , om hier weer terug te komen.
Wilt u hier opnieuw beginnen klik op Leeg Maken.

Familienaam

Patroniemen: daar de meeste Limburgers al in de zestiende eeuw een vaste familienaam voerden, komt het gebruik van patroniemen (vadersnamen) zelden voor in de Limburgse registers. Voorzover een patroniem vermeld stond als achternaam, is deze als familienaam opgenomen. Een patroniem dat voor de familienaam vermeld werd, is doorgaans bij de voornamen opgenomen.

Zoeken via de partner: het is vaak raadzaam om ook te zoeken op de naam van de partner. Soms kan de familienaam van bijvoorbeeld een kind, vader of bruidegom in het register verbasterd zijn of onleesbaar, maar staat de naam van de moeder of bruid wel juist vermeld. Schijnbaar onvindbare gegevens komen zo soms alsnog boven water.

Standaardnaam

Het gebruik van standaardnamen is nuttig om te vermijden dat door een ongebruikelijke schrijfwijze van de naam belangrijke gegevens niet worden opgemerkt. De standaardnaam is door ervaren genealogen gekozen uit de mogelijke varianten en is niet bedoeld om vast te leggen hoe de familienaam eigenlijk is of zou moeten zijn.